Seznam výherců online soutěže

Soutěž bude probíhat od 15.6.2020 do 31.8.2020

Výherci online soutěže z týdne 29. 6. - 5. 7.

  • Vratislav Berger
  • Karel Pišan
  • Lukáš Zelený

Správná odpověď na otázku "Na kolik rmutů se vaří pivo PRIMÁTOR Antonín?": 3

Rmutování je část výroby piva odehrávající se na varně, při němž se převádí rozpustné látky ze sladu do roztoku tzv. díla. Během rmutování se postupně zvyšuje teplota (52 °C, 63 °C, 72 °C), tím dochází k rozpouštění a přeměně látek obsažených ve sladu. Z nesladkého škrobu se stávají sladké cukry vhodné pro kvašení.

A věděli jste…že jsou dva způsoby rmutování?

Infuzní rmutování, tj. postupné zahřívání probíhá v jedné varní nádobě, během rmutování nedojde k varu. Tento typ rmutování se používá zejména pro svrchně kvašená piva.

Klasická výčepní piva a ležáky vaříme dekokčním rmutováním. Přibližně 1/3 díla se převede do druhé varní nádoby, kde probíhá zahřívání až k bodu varu a následnému vrácení zpět a smícháním se zbytkem díla. Počet opakování tohoto procesu udává, na kolik rmutů se dané pivo vařilo.

PRIMÁTOR ANTONÍN se vaří na 3 rmuty dekokcí. Tento tradiční výrobní postup zajišťuje výbornou pitelnost, která je tvořená vyšší plností chuti, vyváženou hořkostí a zlatavou barvou.

 

Výherci online soutěže z týdne 22. - 28. 6.

  • Josef Žítek
  • Pavel Adamička
  • Miluše Frydryšková

Správná odpověď na otázku "Proč se v našem PRIMÁTOR Weizenu objevují vůně banánu a hřebíčku?  Co to způsobuje?": Kmen kvasinek

Banány, hřebíček, ale také nektarinky, vanilka jsou vůně, které nalezneme v PRIMÁTOR Weizenu. Všechna tato aroma se tvoří v průběhu hlavního kvašení probíhajícího pomocí speciálního kmene kvasinek tzv. kvasinky svrchního kvašení. Oproti kvasinkám určených pro výrobu ležáků (kvasinky spodního kvašení) kvasí při vyšších teplotách (více než 15 °C) a produkují mnohem více aromatických látek, které výrazně ovlivní charakter hotového piva. Během kvašení jsou kvasinky vynášeny vznikajícím oxidem uhličitým k hladině a zůstávají na ni, proto označení „svrchní kvašení“. Nejen tím se Weizen značně odlišuje od klasického ležáku. Při výběru surovin je větší část ječného sladu nahrazena sladem pšeničným, používá se také méně chmele. Weizen zraje v ležáckém tanku kratší dobu, což podporuje jeho osvěžující chuť.

 

Výherci online soutěže z týdne 15. - 21. 6.

  • Ladislava Novotná

  • Jaroslav Huml

  • Luboš Eis

Správná odpověď na otázku "Kolika lidem projde pivo rukama, než opustí bránu našeho pivovaru?": Až dvaceti

A mezi nimi najdete i takové krásné profese jako je PUMPAUCH, VAŘIČ, SPÍLÁK, SKLEPÁK, FILTRÁK, VÝSTAVČÍ… a co vlastně dělají?

Pumpauch (pomocník vařiče) šrotuje slad, navažuje chmel, spílá uvařenou mladinu do kádě. Vařič várku uvaří. Spílák kontroluje hlavní kvašení, suduje pivo do tanků, myje prázdné kádě. Sklepák kontroluje zrání piva, hlídá správné zahrazení tanku, po filtraci myje ležácký tank. Filtrák pivo zfiltruje a připraví ho stáčírnám. Správné stočení piva do lahví hlídá, obsluhuje a kontroluje 12 pracovníků, stáčírnu sudů obhospodařují 2 lidé. Výstavčí správně zabalené pivo expeduje k zákazníkům.

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.