Seznam výherců online soutěže

Každý měsíc vylosujeme 3 výherce

Výherci online soutěže z měsíce září 2020

  • Kateřina Jungrová 
  • Martin Votruba
  • Jiří Mikulášek

Správná odpověď na otázku "U příležitosti oslav dnů českého piva každoročně vaříme pivo Špringl. Do tohoto ležáku přidáváme jednu sezónní surovinu, která dodá pivu specifické aroma. Víte, o jakou se jedná?: čerstvě načesaný chmel

 

Výherci online soutěže z týdne 31.8. - 6.9.

  • Marie Kacovská
  • Markéta Němčanská
  • Diana Kmínková

Správná odpověď na otázku "Náš přístup k pivu, byl vždycky trochu jiný. Právě vaříme další limitované edice na podzimní a vánoční trh. Pivo nás baví. Dokážete spočítat kolik piv má PRIMÁTOR ve stálé nabídce, tedy po celý rok?": 17

 

Výherci online soutěže z týdne 24.8. - 30.8.

  • Jaromír Trubák
  • Petra Radoušová
  • Filip Vyskočil st.

Správná odpověď na otázku "Česání chmele z letošní sklizně je v plném proudu. Víte, které dvě české odrůdy používáme pro vaření nejčastěji?": Žatecký poloraný červeňák a Sládek 

Chmel, jako jedna z hlavních surovin pro vaření piva, dává pivu typickou hořkost a aroma. Svým složením také přispívá ke zvýšení trvanlivosti piva, zlepšuje stabilitu pěny a působí antioxidačně a protizánětlivě. Pro vaření tradičních spodně kvašených piv používáme nejčastěji odrůdy Žatecký poloraný červeňák a Sládek. Sládek je česká aromatická odrůda s vyšším obsahem hořkých látek, proto se používá převážně pro druhé chmelení, kde dodává pivu hlavně hořkost. Žatecký poloraný červeňák je česká jemná aromatická odrůda, která se přidává do třetího chmelení. Tento chmel dodává našemu pivu typickou chmelovou vůni a vyváženou hořkost.

 

Výherci online soutěže z týdne 17.8. - 23.8.

  • Věra Krpálková
  • Zbyněk Richter 
  • Vladimír Buchta

Správná odpověď na otázku "Kde je pořádána jedna z nevětších a nejprestižnějších mezinárodních degustačních soutěží na světě (WBA – World Beer Awards)?": Londýn

Jedna z největších a nejprestižnějších soutěží na světě se pořádá v Londýně. V konkurenci několika tisíců piv z více než 50 zemí světa uspěl náš PRIMÁTOR.

 

Výherci online soutěže z týdne 10.8. - 16.8.

  • Běla Kraidlová
  • Tomáš Dojava
  • Růžena Kubinová

Správná odpověď na otázku "Jaké pivní styly jsou propojeny v pivu PRIMÁTOR Tchyně ":   ležák a IPA

Tchyně v sobě dokonale propojuje dva pivní styly-ležák plzeňského typu a IPA. S ležákem má společné varní suroviny- slad a chmel, kmen kvasinek spodního kvašení a studené ležení. Ze stylu IPA si zase nese infuzní způsob vaření, vyšší teploty při hlavním kvašení a použití aromatických chmelů pro studené chmelení. Z toho všeho vzniká krásně pitelné pivo s intenzivní měděnou barvou, hustou pěnou a typickým chmelovým aroma.

Výherci online soutěže z týdne 2.8. - 9.8.

  • Jaroslav Bitnar
  • Vlasta Uličníková
  • Taťána Brablíková

Správná odpověď na otázku "PRIMÁTOR Rybíz je naše nealkoholické pivo s příchutí černý rybíz ":   limetka

Kombinace příjemně hořkého nealko piva, plné chuti rybízu a osvěžující limetky přináší originální  chuťový zážitek. Ovocné šťávy jsou přírodní, bez konzervantů a umělých barviv. Všem, kteří hledají ideální osvěžení v letních dnech, ale i po sportu či za volantem nabízíme naše „N“ –  Nealko ČERNÝ RYBÍZ A LIMETKA jako ideální volbu.

Výherci online soutěže z týdne 27.7. - 2.8.

  • Josef Blažek
  • Lucie Voznicová
  • Petr Bartoš

Správná odpověď na otázku "Každý ležácký tak se musí po vyprázdnění ručně umýt. Jak dlouho trvá sklepákovi (pracovníku sklepa) umytí jednoho tanku?": 60 minut

Ležácký tank se po každém vyprázdnění vypláchne vodou od zbylých kvasnic. Poté vleze sklepák dvířky do tanku a ručně jej čistí pomocí kartáčů a roztoku čistícího prostředku. Poté se tank vypláchne pitnou vodou. Součástí mytí je vyčištění vnější části tanku, hradicí armatury a vzorkovacího kohoutu.

 

Výherci online soutěže z týdne 20.7. - 26.7.

  • Dana Lesniaková
  • Petra Kacovská
  • Petr Habr

Správná odpověď na otázku "Léto a PRIMÁTOR CHIPPER jdou pěkně do hromady. Kolik alkoholu má toto osvěžující ochucené pivo?": 2%

Primátor Chipper se vyrábí smícháním piva PRIMÁTOR Weizen a grepové limonády obsahující čistě přírodní šťávy. Díky tomu má snížený obsah alkoholu a spojuje osvěžující chuť grepu s aromatickým pšeničným pivem.

 

Výherci online soutěže z týdne 13.7. - 19.7.

  • Bedřich Brumovský 
  • Miluše Sirůčková
  • Richard Rychtar 

Správná odpověď na otázku "Které pivo z pivovaru PRIMÁTOR má nejvyšší hořkost?": IPA

Chmel dodává pivu hořkost a vůni. V závěrečně fázi výroby piva při tzv. chmelovaru se vlivem varu rozpouští a přeměňují hořké látky z chmele a vytvářejí výslednou hořkou chuť piva. Naopak aromatické látky z chmele se varem ničí, proto se aroma tvoří přidáním chmele ke konci chmelovaru nebo až během ležení piva za nízkých teplot v ležáckém sklepě tzv. studené chmelení. Do piva PRIMÁTOR IPA se přidává velké množství chmele jednak průběhu chmelovaru, díky tomu má intenzivní hořkost, která je dvojnásobná oproti klasickému ležáku. Další dávka chmele se přidává během studeného chmelení, pivo tím získává harmonickou chmelovou vůni, ve které se objevují tóny citrusů a pryskyřice.

 

Výherci online soutěže z týdne 6.7. - 12.7.

  • Radovan Kmínek
  • Roman Janovský 
  • Jiří Kacovský

Správná odpověď na otázku "Na kterých dvou kontinentech se pivo PRIMÁTOR neprodává?": Antarktida, Afrika

PRIMÁTOR vyváží více jak 30% své produkce do zahraničí. Aktuálně nenajdete naše pivo pouze v Africe, na Antarktidě a Austrálii. V rámci Evropy prodáváme láhve a sudy. Do vzdálenějších destinací pak exportujeme láhve v kartonech a nevratné sudy petainer. Každý rok zabalíme neuvěřitelné množství zásilek, naložíme stovky kamionů a odbavujeme desítky kontejnerů do zámoří. Mapa zde

Každé teritorium je specifické a často preferuje jiné balení, jiný styl piva a i trochu jiný přístup. Za rekordním exportem v posledních letech stojí nejen výborná kvalita piva, ale také výjimečná skladba našeho portfolia. V naší nabídce jsou světové pivní styly (český ležák, Weizen, IPA, Sout…) a díky tomu máme jedinečnou možnost oslovit „celý svět“.

A věděli jste že… nejvzdálenější zemí, kam PRIMÁTOR vyváží je Chile? Více ZDE

 

Výherci online soutěže z týdne 29.6. - 5.7.

  • Vratislav Berger
  • Karel Pišan
  • Lukáš Zelený

Správná odpověď na otázku "Na kolik rmutů se vaří pivo PRIMÁTOR Antonín?": 3

Rmutování je část výroby piva odehrávající se na varně, při němž se převádí rozpustné látky ze sladu do roztoku tzv. díla. Během rmutování se postupně zvyšuje teplota (52 °C, 63 °C, 72 °C), tím dochází k rozpouštění a přeměně látek obsažených ve sladu. Z nesladkého škrobu se stávají sladké cukry vhodné pro kvašení.

A věděli jste…že jsou dva způsoby rmutování?

Infuzní rmutování, tj. postupné zahřívání probíhá v jedné varní nádobě, během rmutování nedojde k varu. Tento typ rmutování se používá zejména pro svrchně kvašená piva.

Klasická výčepní piva a ležáky vaříme dekokčním rmutováním. Přibližně 1/3 díla se převede do druhé varní nádoby, kde probíhá zahřívání až k bodu varu a následnému vrácení zpět a smícháním se zbytkem díla. Počet opakování tohoto procesu udává, na kolik rmutů se dané pivo vařilo.

PRIMÁTOR ANTONÍN se vaří na 3 rmuty dekokcí. Tento tradiční výrobní postup zajišťuje výbornou pitelnost, která je tvořená vyšší plností chuti, vyváženou hořkostí a zlatavou barvou.

 

Výherci online soutěže z týdne 22. - 28.6.

  • Josef Žítek
  • Pavel Adamička
  • Miluše Frydryšková

Správná odpověď na otázku "Proč se v našem PRIMÁTOR Weizenu objevují vůně banánu a hřebíčku?  Co to způsobuje?": Kmen kvasinek

Banány, hřebíček, ale také nektarinky, vanilka jsou vůně, které nalezneme v PRIMÁTOR Weizenu. Všechna tato aroma se tvoří v průběhu hlavního kvašení probíhajícího pomocí speciálního kmene kvasinek tzv. kvasinky svrchního kvašení. Oproti kvasinkám určených pro výrobu ležáků (kvasinky spodního kvašení) kvasí při vyšších teplotách (více než 15 °C) a produkují mnohem více aromatických látek, které výrazně ovlivní charakter hotového piva. Během kvašení jsou kvasinky vynášeny vznikajícím oxidem uhličitým k hladině a zůstávají na ni, proto označení „svrchní kvašení“. Nejen tím se Weizen značně odlišuje od klasického ležáku. Při výběru surovin je větší část ječného sladu nahrazena sladem pšeničným, používá se také méně chmele. Weizen zraje v ležáckém tanku kratší dobu, což podporuje jeho osvěžující chuť.

 

Výherci online soutěže z týdne 15. - 21. 6.

  • Ladislava Novotná

  • Jaroslav Huml

  • Luboš Eis

Správná odpověď na otázku "Kolika lidem projde pivo rukama, než opustí bránu našeho pivovaru?": Až dvaceti

A mezi nimi najdete i takové krásné profese jako je PUMPAUCH, VAŘIČ, SPÍLÁK, SKLEPÁK, FILTRÁK, VÝSTAVČÍ… a co vlastně dělají?

Pumpauch (pomocník vařiče) šrotuje slad, navažuje chmel, spílá uvařenou mladinu do kádě. Vařič várku uvaří. Spílák kontroluje hlavní kvašení, suduje pivo do tanků, myje prázdné kádě. Sklepák kontroluje zrání piva, hlídá správné zahrazení tanku, po filtraci myje ležácký tank. Filtrák pivo zfiltruje a připraví ho stáčírnám. Správné stočení piva do lahví hlídá, obsluhuje a kontroluje 12 pracovníků, stáčírnu sudů obhospodařují 2 lidé. Výstavčí správně zabalené pivo expeduje k zákazníkům.

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.