Seznam výherců online soutěže 2021

Každý měsíc vyhrávají 3 nejrychlejší správné odpovědi nebo vylosujeme 3 výherce.

Výherci online soutěže za měsíc prosinec

  • Martin Vlček
  • Pavel Adamička
  • Nikola Pelcová

Správná odpověď: 150 let

V letošním roce oslaví pivovar 150 let od svého založení. Základní kámen byl slavnostně položen 8. dubna 1872 a rok později bylo uvařeno, a v prosinci vystaveno první pivo.

Těšíme se, že kulaté výročí 150 let oslavíme všichni společně v sobotu 25. června 2022 na Masarykově náměstí v Náchodě.

Výherci online soutěže za měsíc listopad

  • Karel Veselý
  • Milan Daněk
  • Michael Voltr

Správná odpověď: MEDOVÉ

Limitovaná edice SVĚTLÉ SILNÉ NEFILTROVANÉ PIVO s přídavkem lokálního javorového medu.

Na výrobě tohoto piva se podílely ty nejlepší včely z okolí Náchoda!

Javorový med v našem pivu pochází z malé vesnice Rokytník u Hronova na severovýchodě Čech v malebném podhůří Krkonoš – oblasti nezatížené průmyslem, v krajině s převahou ekologického zemědělství.

Abychom nepřišli o to nejlepší, med jsme ve sklepě šetrně zahřáli a přečerpali do ležáckých tanků. Med se v pivu měsíce rozpouštěl a s pivem dozrával.

Spojení těch nejlepších chmelů a sladu s kvalitním medem dělá z pití Medového piva PRIMÁTOR jedinečný sváteční zážitek. 

Výherci online soutěže z měsíce říjen

  • Tomáš Dojava
  • Ondřej Nývlt
  • Jindřiška Burešová

Správná odpověď: MOST

Jedná se o novou českou odrůdu, řazenou do kategorie středně hořkých až hořkých chmelů, vyšlechtěnou v Mostě (název vznikl ještě před uvedením seriálu 😊).

Tento chmel vznikl křížením aromatické americké odrůdy Cascade a českých divokých chmelů. Svým složením a obsahem hořkých látek se ideálně hodí jak pro základní chmelení, kdy dodá pivu jemnou hořkost, tak k pozdějšímu chmelení a chmelení za studena, protože má vysoký obsah silic a pryskyřic.

Výherci online soutěže z měsíce září

  • Jana Vyskočilová st.
  • Ondřej Lokvenc
  • Otto Hynek

Správná odpověď: Scezovací kohout určený k podrážení a scezování sladiny

Scezování je proces, při kterém se oddělují nerozpustné zbytky mláta od roztoku sladiny. Scezovací kohouty se ke scezování sladiny používaly v pivovaru PRIMÁTOR ještě v 80. letech minulého století. Vše byla ruční práce, závislá na zkušenostech obsluhy. Postupným otevíráním a zavíráním kohoutů, následně vhodnou regulací průtoku se řídil celý proces scezování. První krok je podrážení (kalná sladina se vrací zpět do scezovací kádě), následuje vlastní scezování a nakonec tzv. vyslazování, kdy z mláta dostaneme poslední zbytky rozpustných látek. V současnosti jsou scezovací kohouty nahrazeny systémem nerezových uzavřených trubek s automatickou regulací průtoku a sledováním zákalu.

Výherci online soutěže z měsíce srpna

  • Jana Vyskočilová
  • Jana Rundová
  • Jan Kočí

Správná odpověď:  VARNA = srdce pivovaru. Na varně začíná výroba piva. Zde z vody, sladu a chmele získáme mladinu. Výroba jedné várky (mladiny) se skládá ze tří kroků: rmutování, scezování a vaření mladiny.

Více o vaření piva na varně naleznete zde https://primator.cz/vyroba/

Máte chuť vidět na vlastní oči? Přijměte pozvání na exkurzi. Skvělá příležitost bude také v úterý 28.9., kdy otevřeme pivovar všem našim příznivcům. Sledujte nás.

Výherci online soutěže z měsíce července

  • Helena Beranová
  • František Drašnar
  • Jiří Palán

Správná odpověď: Dokvašování a zrání piva probíhá ve sklepě v ležáckých tancích při teplotě max. 3°C. Během tohoto procesu kvasinky v pivu velmi pomalu dokváší a pivo sytí oxidem uhličitým. Dochází ke zrání chutě a vůně piva a vytváří se buket zralého piva. Obsah látek v pivu se optimalizuje, pivo získává svou přirozenou stabilitu. Doba zrání závisí na typu piva, obvykle se pohubuje mezi 4 až 8 týdny.  

Výherci online soutěže z měsíce června

  • Filip Vyskočil
  • Tomáš Ehrenberger
  • Ludmila Fulínová

Správná odpověď: USA - Citra je velice populární odrůda amerického chmele. Pro svůj vysoký obsah aromatických látek se používá pro poslední chmelení na varně, ale hlavně na chmelení za studena. Jak již název napovídá, jedná se o odrůdu s výrazným citrusovým aroma s nádechem tropického ovoce. Ve vůni převažuje grapefruit a limetka. Ideálně se hodí pro piva stylu pale ale.

PRIMÁTOR APA vás prostě bude bavit, ať už jako osvěžující pivo na rychlou žízeň nebo jako skvělý ejl pro nekonečné objevování světa pivních chutí a vůní ... https://primator.cz/produkty/apa/

Výherci online soutěže z měsíce května

  • Jitka Borůvková
  • Tomáš Ducháček
  • Patrik Beránek

Správná odpověď: Hlavice k pravidelné údržbě ležáckých tanků ... Ležácké tanky se vždy po vyprázdnění umyjí od zbytkového piva a kvasinek. Na stěnách tanků se postupem času usazují anorganické látky (kámen). K jejich odstranění se používá právě tato posuvná rotační hlavice, která několikrát do roku v tanku řádí jako čert. Toto označení u nás ve sklepě zdomácnělo. 

A jak se čert používá? Do trysek hlavice je přiváděn roztok kyselin, který po dobu několika hodin tank dokonale umyje. Největší tanky myje až 5 hodin. Video ukázka na našem FB https://www.facebook.com/iloveprimator/videos/198475772126388

Výherci online soutěže z měsíce dubna

  • Lucie Stříteská
  • Michaela Stejskalová
  • Věra Ansorgová

Správná odpověď: 4 minuty … V konečné fází hlavního kvašení dochází k pozvolnému útlumu kvasného procesu, nižší tvorbě oxidu uhličitého a tzv. propadání vrstvy pěny, zvaná deka. V kvasných dekách jsou obsaženy mrtvé kvasinky a látky, které nepříznivě ovlivňují hořkost a celkovou chuť hotového piva. Aby se tyto látky nedostaly do piva, deka se musí opakovaně sbírat pomocí lžíce s otvory.

Výherci online soutěže z měsíce březen 

  • Dana Vyskočilová
  • Jiří Čapla
  • Petr Beran                                                                                                                                                                           

Správná odpověď:  IPA a TCHYNĚ  … V multipacku  je 8 piv oceněných zlatou medailí – ANTONÍN, 11 LEŽÁK, PREMIUM, DARK, 13 POLOTMAVÉ, 16 EXKLUZIV, WEIZEN, EPA. Pivo TCHYNĚ má svůj vlastní multipack https://primator.cz/produkty/multipack-tchyne/

  Výherci online soutěže z měsíce únor 

  • Jiří Kacovský
  • Ivana Suchánková
  • Jitka Součková

Správná odpověď: robot FANDA na stáčírně sudů … Tento pomocník je naším nejnovějším přírůstkem v pivovaru. Automatická depaletizace a paletizace sudů nemá žádný vliv na vlastní výrobu piva, zásadně ale ulehčí lidské dřině. Pracovníci stáčírny museli dosud za směnu odkoulet sudy o celkové hmotnosti až 40 tun. Jméno pro robota vzniklo hlasováním našich zaměstnanců.

 

 

 

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.